Spicy Lemongrass Chicken in 3 servings

Ingredients
200g chicken breast, diced
5 tbsp vegetable oil
1 potato (150g), diced
3/4 cup (180 ml) MARIGOLD Evaporated Full Cream Milk
Spice Paste (Filling)
1 onion (100g)
3 lemongrass (30g), sliced 4 inches from the root
3 bird's eye chilli (3g)
2 shallots (15g)
2 tbsp root of coriander leaves, chopped
1 tsp turmeric powder
Seasoning
1/4 tsp fine sea salt
1/4 tsp sugar
1/4 tsp black pepper powder
1/2 tbsp light soy sauce
1/2 tbsp oyster sauce
Popia
1/4 cup (45g) carrot, julienned
1/4 cup (45g) radish, julienned
10 pieces popia skin, defrosted
2 cups (500ml) vegetable oil for frying
Click here to buy MARIGOLD Condensed Milk and Evaporated Milk products
Buy nowMethod
Satukan bahan rempah dan kisar sehingga menjadi pes halus.
Panaskan minyak di dalam kuali dengan api sederhana. Masukkan pes rempah dan tumis sehingga pes naik bau dan pecah minyak selama lebih kurang 15 minit.
Masukkan ayam dan ubi kentang. Masak sehingga kelihatan sedikit keperangan kemudian tambah dengan bahan perasa.
Tambahkan Susu Sejat Penuh Krim MARIGOLD. Masak pada api yang perlahan tanpa ditutup sehingga kuah menjadi pekat. Kacau berterusan bagi mengelak lapisan bawahnya daripada hangus dan melekat pada kuali.
Tutup api dan ketepikan.
Tuangkan 1 sudu besar Ayam Serai Pedas ke atas kulit popia. Tambahkan lobak putih dan lobak merah. Gulung padat kemudian lekatkan di hujung gulungan popia tersebut dengan air.
Panaskan minyak untuk menggoreng secukupnya di dalam kuali pada api yang tinggi. Masukkan perlahan-lahan beberapa gulung popia ke dalam kuali. Goreng lebih kurang dalam 3 minit atau sehingga kulit popia bertukar keemasan. Ulang sehingga baki popia selesai.
Prepare and store the finished rolled popia in a freezer ready to serve at any time.
