Jala Jelita dengan Serawa Durian

Jala Jelita dengan Serawa Durian

Bahan-bahan

Bahan-bahan Jala Jelita

  • 3 cawan tepung gandum

  • 1 sudu kecil garam

  • 2 ½ cawan Air

  • ½ cawan Krimer Sejat MARIGOLD

  • 1 biji telur

  • 2 sdb minyak masak

  • Pewarna makanan


Bahan-bahan Serawa Durian

  • 10 ulas Isi Durian

  • 1 liter Santan (500ml santan pekat + 500ml air)

  • 1 sudu kecil Garam

  • 1 ketul Gula Melaka

  • 2 sudu Krimer Manis MARIGOLD

  • 3 helai daun pandan disimpul

MARIGOLD Simple Cara Saya Masthead

Pemenang Saguhati

Simple Cara Saya Challenge 2024

Lihat post asal oleh Suhaida Aziz di sini.

Klik sini untuk beli produk Susu Pekat dan Susu Sejat MARIGOLD

Beli sekarang

Cara Penyediaan

Cara menyediakan Jala Jelita


  1. Satukan semua bahan di atas, gaul sebati hingga tiada ketulan tepung. Tapis adunan dan bahagi kepada beberapa bahagian.

  2. Warnakan adunan mengikut kegemaran, tuang adunan ke dalam botol roti jala.

  3. Panaskan kuali non-stick, jalakan adunan mengikut bentuk bunga kesukaan anda, biarkan seketika hingga masak. Angkat roti jala yang sudah siap tadi. Ulang semula langkah-langkah diatas hingga adunan habis.

  4. Biarkan roti jala sejuk seketika dan boleh mula menggulung menjadi bentuk bunga.


Cara menyediakan Serawa Durian


  1. Satukan bahan-bahan serawa durian ke dalam periuk.

  2. Masak dengan api perlahan hingga kuah mendidih. Pastikan sentiasa dikacau perlahan agar santan tidak pecah.

Masa penyediaan: 10 minit
Masa memasak: 20 minit
Hidangan: 4 hidangan
MARIGOLD Evaporated Filled Milk (390g)