Sambal Buah Kurma Udang

Sambal Buah Kurma Udang

Bahan-bahan

Bahan-bahan:

  • 300g udang besar, potong bahagian tajam

  • 4 sudu besar minyak masak

  • 1 sudu besar pes asam jawa

  • 100ml air

  • 2 biji tomato, dipotong dadu

  • 6 biji buah kurma

  • 200ml Susu Isian Sejat MARIGOLD

  • 2 sudu besar jus limau nipis

  • Garam dan gula secukup rasa


Bahan-bahan untuk dikisar:

  • 16 cili kering, direndam sehingga lembut

  • 8 biji bawang merah

  • 3 ulas bawang putih

  • 1 sudu besar belacan, dibakar

Klik sini untuk beli produk Susu Pekat dan Susu Sejat MARIGOLD

Beli sekarang

Cara Penyediaan

  1. Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bahan-bahan kisar sehingga pecah minyak. Masukkan pes asam jawa, tomato, kurna, udang dan air. Masak atas api sederhana selama 5 hingga 8 minit atau sehingga udang masak.

  2. Akhir sekali, masukkan Susu isian Sejat MARIGOLD dan jus limau nipis. Tambahkan garam dan gula secukup rasa.

Tip Chef:

Rasa dulu sebelum menambahkan gula kerana buah kurma adalah manis.

Masa penyediaan: 15 minit
Masa memasak: 20 minit
Hidangan: 4
Susu Isian Sejat MARIGOLD (390g)