Rendang Rusuk Kambing

Bahan-bahan
1kg rusuk kambing, dipotong menjadi saiz suapan
50g serbuk kari daging
¼ cawan Susu Isian Sejat MARIGOLD
(rusuk kambing diperap dengan susu dan serbuk kari)
4 sudu besar minyak masak
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 biji buah pelaga, diketuk
1 cawan air
¾ cawan Susu Isian Sejat MARIGOLD
50g gula Melaka
2 sudu besar kerisik
3 helai daun limau purut
Garam secukup rasa
Bahan-bahan untuk dikisar:
6 cili merah
2 biji bawang besar, dipotong dadu
6 ulas bawang putih
3cm lengkuas
(dikisar halus menjadi pes)
Klik sini untuk beli produk Susu Pekat dan Susu Sejat MARIGOLD
Beli sekarangCara Penyediaan
Panaskan minyak, tumiskan bahan-bahan kisar sehingga naik baunya. Masukkan kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan rusuk kambing yang telah diperap. Goreng selama 2 hingga 3 minit.
Tambahkan air, Susu Isian Sejat MARIGOLD, gula Melaka dan masak di atas api sederhana, kacau selalu sehingga daging menjadi empuk (masukkan air jika kuah kering sebelum daging menjadi empuk).
Masukkan kerisik, daun limau purut dan garam secukup rasa. Masak untuk beberapa minit dan tutup api.
Daging kambing tidak akan berbau hamis jika lemaknya dibuang sebelum dimasak.
