Rendang Daging dengan Kentang Lenyek

Rendang Daging dengan Kentang Lenyek

Bahan-bahan

  • 500g keping filet daging

  • 4 sudu besar minyak kelapa

  • 1 tin Susu Isian Sejat MARIGOLD

  • 1 helai daun kunyit

  • 2 sudu besar kerisik

  • Garam dan gula secukup rasa

  • Kentang lenyek dibeli di kedai, ikut arahan memasak pada bungkusannya


Bahan-bahan untuk kuah rendang:

  • 10 sudu besar pes cili

  • 4 sudu besar serbuk kari daging

  • 10 sudu besar pes bawang besar

  • 2 sudu besar pes bawang putih

  • 1 sudu besar pes halia

Klik sini untuk beli produk Susu Pekat dan Susu Sejat MARIGOLD

Beli sekarang

Cara Penyediaan

  1. Campurkan Susu Isian Sejat MARIGOLD dengan bahan-bahan untuk kuah rendang di dalam periuk yang tak melekat. Masak di atas api sederhana, dikacau selalu selama 30 minit. Kemudian masukkan daun kunyit, kerisik, garam dan gula secukup rasa. Ketepikan.

  2. Panaskan minyak kelapa dan masak daging selama 6 hingga 8 minit pada setiap belah atau sehingga masak. Tutup daging dengan kertas aluminium selama 5 minit sebelum memotongnya menjadi kepingan.

  3. Tuangkan kuah rendang ke atas potongan daging dan hidangkan bersama kentang lenyek.

Tip Chef:

Kuah rendang boleh disimpan di dalam peti sejuk selama seminggu atau di dalam penyejuk beku sehingga sebulan.

Masa penyediaan: 20 minit
Masa memasak: 40 minit
Hidangan: 4
Susu Isian Sejat MARIGOLD (390g)