Nasi Panggang Portugis Ayam Dengan Keju

Bahan-bahan
2 dada ayam, dipotong dadu dan perap dengan garam dan lada
1 bawang besar, dipotong dadu
1 lobak merah, dipotong dadu
50g kacang pis
60g keju parut
2 biji telur, dipukul perlahan
500g nasi
2 sudu besar mentega
Minyak masak
Garam secukup rasa
Bahan-bahan untuk sos putih:
300ml Susu Isian Sejat MARIGOLD
100ml air
1½ sudu besar perasa ayam
½ sudu kecil serbuk jintan putih
½ sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu besar tepung jagung dicampur dengan
2 sudu besar air
Klik sini untuk beli produk Susu Pekat dan Susu Sejat MARIGOLD
Beli sekarangCara Penyediaan
Panaskan 2 sudu besar minyak masak dalam kuali. Masukkan bawang besar dan tumis sehingga wangi. Masukkan lobak merah dan ayam, kacau sehingga ayam masak, kemudian masukkan kacang pis dan padamkan api. Ketepikan.
Untuk membuat sos putih: Menggunakan kuali yang sama, panaskan Susu Isian Sejat MARIGOLD, perasa ayam, jintan putih dan serbuk kunyit dan panaskan sehingga mendidih. Pekatkan dengan campuran tepung jagung dan ketepikan.
Panaskan kuali dengan 2 sudu besar mentega. Apabila ia panas, masukkan telur dan kacau berterusan sehingga hancur. Masukkan nasi dan goreng selama 5 minit. Perasakan dengan garam dan sendukkan ke dalam periuk kaserol kecil.
Sendukkan ayam ke atas nasi, tuangkan sos putih di atasnya dan tabur dengan keju parut.
Untuk ketuhar kecil tanpa mod memanggang, mod haba atas boleh digunakan.
