Kari Udang Berkrim dengan Daun Kaduk

Kari Udang Berkrim dengan Daun Kaduk

Bahan-bahan

  • 5 sudu besar minyak masak kelapa

  • 4 sudu teh halba campuran

  • 8 tangkai daun kari, dibuang tangkainya

  • 500g udang harimau

  • 1 tin Susu Isian Sejat MARIGOLD  

  • 2 sudu teh gula

  • 1 sudu besar garam laut halus

  • 30 helai daun kaduk

  • 1 helai daun kaduk, diracik (untuk hiasan)

  • 1 biji limau kasturi


Pes Kari

  • 2 biji (300g) tomato besar

  • 2 biji (300g) bawang merah

  • 12 ulas (80g) bawang putih

  • 5 biji cili padi

  • 1½ sudu besar serbuk cili

  • 2 ketul halia (bersaiz 2 inci, 40g)

  • 4 sudu besar serbuk kari ikan

Klik sini untuk beli produk Susu Pekat dan Susu Sejat MARIGOLD

Beli sekarang

Cara Penyediaan

  1. Satukan bahan-bahan pes kari dan kisar sehingga halus.

  2. Panaskan minyak di dalam periuk dengan api sederhana. Masukkan halba campuran, daun kari, dan masak selama 1 minit atau sehingga naik bau.

  3. Campurkan pes kari ke dalam periuk. Tumis sehingga pes naik bau dan pecah minyak selama lebih kurang 15 minit.

  4. Masukkan udang dan masak untuk beberapa minit.

  5. Tuangkan Susu Isian Sejat MARIGOLD. Perisakan dengan garam dan gula. Kacau rata.

  6. Akhir sekali, masukkan daun kaduk dan masak sehingga daun kaduk menjadi lembut.

  7. Lengkapkan hidangan dengan daun kaduk yang telah diracik dan perahan limau kasturi.

Tip Chef:

Halba campuran (biji halba, jintan manis, biji sawi, jintan putih dan kacang urad dal) boleh didapati di pasaraya dan kedai runcit India.

Masa penyediaan: 15 minit
Masa memasak: 20 minit
Hidangan: 4-6
Susu Isian Sejat MARIGOLD (390g)