Lempeng Ubi Kentang dan Kacang Kuda

Bahan-bahan
1 biji ubi kentang Russet, dicincang
1 biji lobak merah, dicincang
5 batang ketumbar, dipotong halus
1 biji bawang besar, dihiris halus
5 sudu besar minyak masak
Daun ketumbar segar untuk hiasan
Bahan-bahan untuk adunan:
5 sudu besar tepung beras
3 sudu besar tepung kacang kuda (berpaket)
¼ cawan Susu Isian Sejat MARIGOLD
¼ cawan air
1 sudu teh garam halus
Klik sini untuk beli produk Susu Pekat dan Susu Sejat MARIGOLD
Beli sekarangCara Penyediaan
Campurkan bahan-bahan adunan dan tapis. Masukkan ubi kentang, lobak merah, daun ketumbar dan bawang.
Panaskan kuali yang tak melekat berukuran 12 inci dengan besar minyak. Masukkan adunan ke dalam kuali dan masak dengan api sederhana sehingga berwarna sedikit perang. Kemudian terbalikkan dan masakkan bahagian sebelahnya untuk 2 minit lagi atau sehingga berwarna perang.
Hidangkan lempeng dengan sedikit daun ketumbar segar.
Rendamkan hirisan ubi kentang di dalam air untuk mengelakkan ia bertukar kepada warna perang. Keringkan sebelum digunakan.
