Kuih Talam Kacang Merah

Bahan-bahan
100g kacang merah, dimasak
100ml air
(kisar bersama)
Bahan-bahan untuk lapisan kacang merah:
60g tepung beras
80g tepung ubi kayu
10g tepung kacang hijau
100ml air
50ml Krimer Sejat MARIGOLD
120g gula kastor
Bahan-bahan untuk lapisan putih:
30g tepung beras
40g tepung ubi kayu
5g tepung kacang hijau
100ml air
100ml Krimer Sejat MARIGOLD
½ sudu kecil garam halus
(gabungkan)
Klik sini untuk beli produk Susu Pekat dan Susu Sejat MARIGOLD
Beli sekarangCara Penyediaan
Untuk membuat lapisan kacang merah: Campurkan bahan-bahan untuk lapisan merah bersama-sama dengan kacang merah dikisar, kacau berterusan sehingga gula larut. Biarkan selama 2 jam.
Untuk membuat lapisan putih: Campurkan bahan-bahan untuk lapisan putih dan biarkan selama 2 jam.
Sediakan pengukus. Apabila air mula medidih, letakkan dulang keluli tahan karat segi empat berukuran 15cm x 11cm x 4cm selama 5 minit ke dalam pengukus. Masukkan ½ cawan adunan kacang merah dan kukus selama 5 minit atau sehingga ia mengeras. Ulangi proses untuk 3 lapisan seterusnya.
Akhir sekali, untuk lapisan terakhir, tuangkan ½ cawan adunan lapisan putih dan kukus selama 15 minit sebelum keluarkan and meyejuk. Ulangi proses untuk lapisan lain.
Keluarkan and biarkan sejuk sebelum memotong menjadi kepingan.
Pastikan setiap lapisan kuih telah mengeras sebelum lapisan lain dituangkan ke atasnya.
