Kek Lobak Merah Berlapis dengan Walnut

Bahan-bahan
250g tepung naik sendiri
1 sudu teh soda penaik
¾ sudu besar serbuk kulit kayu manis
1 sudu besar serbuk buah pala
120g walnut, dicincang
220g lobak merah, disagat kasar
200ml minyak sayur
55ml Krimer Sejat MARIGOLD
170g gula kastor
3 biji telur saiz besar
Bahan-bahan untuk fros keju:
450g krim keju, suhu bilik
125g mentega
250g gula ising, diayak
4 sudu besar Susu Isian Pekat Manis MARIGOLD
2 sudu besar esen vanila
1 sudu besar jus lemon
Klik sini untuk beli produk Susu Pekat dan Susu Sejat MARIGOLD
Beli sekarangCara Penyediaan
Campurkan bahan-bahan fros keju dan pukul sehingga naik gebu (jangan terlalu kembang). Kemudian, sejukkan dalam peti sejuk.
Panaskan ketuhar kepada suhu 160°C. Minyakkan dua acuan pembakar 20cm.
Ayak tepung dengan soda penaik ke dalam mangkuk bancuhan. Masukkan serbuk kulit kayu manis, buah pala, 100g walnut dan lobak merah. Ketepikan.
Adun bersama, minyak sayur, Krimer Sejat MARIGOLD, gula kastor dan telur selama 2 minit. Masukkan campuran tepung dan gaul sehingga sebati.
Bahagikan adunan kepada dua acuan pembakar dan bakar selama 30 minit atau sehingga pencucuk yang dimasukkan ke dalam kek keluar dengan bersih. Biarkan sejuk.
Potong kek secara melintang sehingga menjadi dua lapis. Sapukan fros keju atas setiap lapisan dengan nipis dan lebih tebal pada bahagian atas. Kemudian taburkan walnut yang berlebihan di atasnya. Sejukkan kek sebelum dihidangkan.
Kek lobak merah boleh dibakar beberapa hari lebih awal tetapi pastikan ia dibalut dengan plastik pembalut berpaut.
